We make you go faster!

Bel voor een vrijblijvende offerte - 033 - 754 9111

Wat is chiptuning

Wat is chiptuning?

 

Chiptuning is het softwarematig verhogen van het motorvermogen. Elke auto heeft tegenwoordig een motormangement, ook wel ECU genoemd. Hierin staat alle informatie opgeslagen die nodig is om de motor te laten doen wat u ervan vraagt (de versnellingbak staat hier los van).

Als uw auto bij ons de werkplaats binnenkomt, doorlopen wij een aantal stappen om uiteindelijk uw auto te kunnen tunen. Als u een testbank meting wilt om te kijken wat uw standaard vermogen is, doen wij dat als uiteraard eerste. Als dat gedaan is gaan wij kijken op welke manier wij de software uit de ECU kunnen krijgen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren.

1. Wij lezen de software uit via de diagnose-stekker (OBD) van de auto.

2. Wij moeten de ECU uitbouwen en openmaken om hem vervolgens direct op de ECU te lezen

3. Wij moeten de ECU uitbouwen en openmaken om de chip waar alle infomatie opstaat los te solderen en uit te kunnen lezen (meestal bij oudere auto's voor 2000)

ECU chiptuning in bootmode( ECU wordt gelezen / geschreven direct op de ECU )

Als wij de software uitgelezen hebben op een van de 3 bovenstaande manieren dan slaan wij dat op in onze database. Vervolgens gaat de programmeur aan de slag en maakt de aanpassingen in de software aan de hand van uw wensen. Om het extra vermogen te krijgen, of juist de brandstofbesparing, dan moeten de waarden in de software veranderd worden. Die gewenste afstelling bereiken wij doormiddel van de turbodruk te verhogen, meer brandstof in te spuiten, langer brandstof in te spuiten, de ontsteking te vervroegen en begrenzers te verwijderen. Dit zijn een paar aspecten die wij aanpassen om uiteindelijk de auto naar uw wens af te stellen. Als al deze aanpassingen voltooid zijn slaat de programmeur deze aangepaste softwareversie op als zijnde getuned en kunnen wij die weer terugschrijven in de ECU. Hierbij gebruiken wij dezelfde aansluitingen die wij nodig hebben om de software uit te kunnen lezen. Vervolgens bouwen wij alles weer dicht en gaat wij indien nodig weer een testbankmeting uitvoeren. Vervolgens kunt u altijd een testrit maken om te beoordelen of alles naar wens is.

Aanpassen software Chiptuning

( Aanpassen van de software )